Visvijver De Kleuter

Rondje ‘De Kleuter’

Elk jaar rond deze tijd moet ik sowieso even naar visvijver De Kleuter. Niet omdat ik iets met vissen heb, maar het aantal kikkervisjes is meestal ongekend veel en met een beetje geluk spot je nog een zonnebadende schildpad. Zo ook deze keer …

Visvijver De Kleuter

Visvijver De Kleuter, kortweg De Kleuter genoemd, is een bijna 10 ha. groot gebied dat voor ongeveer de helft uit water bestaat. Je vindt hier een combinatie van natte en droge oevers met bermen en beplanting. Dit gebied herbergt een grote variatie aan soorten planten en dieren. Wandel je het rondje De Kleuter, dan zit er ruim 1,5 kilometer in de beentjes. Een zeer bescheiden rondje dus.

Zo’n 150 jaar geleden werd voor de aanleg van de spoordijk van het ‘Duits Lijntje’ zand gewonnen. De waterplas die hierbij ontstond werd De Kleuter genoemd naar het gelijknamige buurtschap en was een kwart van de oppervlakte van nu. Door de zanderige en schrale ondergrond was het water in De Kleuter kraakhelder en het domein van salamanders, kikkers, padden en misschien zelfs van (ring)slangen. Aan de noord oostzijde van de waterplas een wat steilere oever waar zo’n twintig oeverzwaluwen nestelden.

In de zomer werd er gezwommen en in de winter geschaatst. Ook nu nog áls er tenminste ijs ligt ;)

Rond 1970 ontstond er een tekort aan zand bij de bouw van de wijk Melle. De Kleuter werd verder uitgediept en uitgebreid tot de huidige vorm en grootte. De visvijver is ontstaan door het aanbrengen van voedzame grond en beplanting. Hierdoor is een rijk biologisch leven ontstaan waarin de variatie aan dieren en planten groot is. Ook vissen kunnen hier prima leven. Toch worden er elk jaar een aantal karpers en 200 tot 300 kg gekweekte voorn in De Kleuter uitgezet. Bijna alle vis wordt na de vangst teruggezet.

Heb jij wel iets met vissen en dan met name het vangen van vissen, kijk dan even op de website van hengelsportvereniging De Kleuter over de kosten van een lidmaatschap en informatie over de benodigde visvergunningen.

Vogelwacht Uden heeft bij De Kleuter in 2004, in samenwerking met de gemeente Maashorst (voorheen gemeente Uden) en het Brabants Landschap, een natuurlijke wand voor oeverzwaluwen gemaakt. Volgens de vogelwacht hebben de oeverzwaluwen deze wand nooit als broedlocatie geaccepteerd.

Het rondje 'De Kleuter'

Een volgende keer is mijn camera wel handig(er). En meer tijd ... dat snap je wel wanneer je de foto's ziet. Over het rondje van ruim 1,5 kilometer heb ik maar liefst 40 minuten (!) gedaan. Wél heb ik die tijd maximaal genoten.
Het aantal kikkervisjes is dit jaar ongekend veel. Sterker nog, zo veel kikkervisjes als ik nu heb gezien, dat is - in mijn beleving van jaren - nog nooit voor gekomen.

Er is voor nu één schildpad gespot. In het verleden heb ik van andere wandelaars gehoord dat er soms wel 10 schildpadden aan het genieten waren van een warm zonnetje. Deze schildpadden zijn exoten die door mensen uitgezet zijn en hier eigenlijk niet thuis horen.

Bronnen:

 

Denk je nu: hé, maar dat is leuk/mooi/verrassend/whatever, boek dan eens een accommodatie hier in de omgeving. In de gemeente Maashorst is er namelijk zoveel te zien en te beleven.

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place