© Mickey's Place

Pompoentaart (Pumpkin Pie): romige herfsttaart met speculaaskruiden

Ze staren me al weken aan in de supermarkt, die prachtige pompoenen in alle vormen, kleuren en maten. Maar nog leuker, laatst nam ik een kijkje bij een échte pompoenboerderij (je weet wel, zo’n erf vol kleurrijke pracht) en wist ik het zeker: het werd tijd om weer iets lekkers te maken.

Normaal verdwijnen ze hier in een soepje, curry of stoofpot, maar deze keer ging ik voor iets nieuws. De oven aan, de keuken geurde naar herfst, en daar was ‘ie dan: mijn allereerste pompoentaart!

Of ‘ie gelukt is? Kijk zelf maar ;)

Wat heb je nodig

Voor de bodem:

  • 1 pak bladerdeeg

Voor de vulling:

  • 500 gram pompoenblokjes (liefst vers)
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 eieren
  • 50 gram suiker
  • 4 eetlepels rozijnen
  • 4 eetlepels walnoten, fijngehakt
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • Sap van 1 limoen
  • 50 gram bloem
  • Snufje zout
  • Scheutje olijfolie

Keukenhulpjes:

  • Springvorm Ø26 cm
  • Bloem of paneermeel voor de bodem
  • Olijfolie of roomboter om in te vetten

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. Bereid de pompoen: verwijder schil en pitten, snijd in blokjes en meng met een scheutje olijfolie, een snufje zout en wat speculaaskruiden. Leg ze op een bakplaat en rooster 20 minuten in de oven. Halverwege even omschudden.
  3. Pureer de pompoen en laat goed afkoelen.
  4. Rozijnen wellen: laat ze 10 minuten in warm water weken. Of gebruik een scheutje rum of Likeur 43, dat geeft net wat extra gezelligheid ;)
  5. Bodem maken: ontdooi 6 plakjes bladerdeeg volgens de verpakking. Vet de springvorm licht in, bekleed met bladerdeeg, prik er met een vork wat gaatjes in en bestrooi met een beetje bloem of paneermeel.
  6. Vulling mengen: klop de eieren los en meng met de suiker, gecondenseerde melk, rozijnen, walnoten, gembersiroop, speculaaskruiden, limoensap en bloem. Roer de pompoenpuree erdoor.
  7. Bakken: giet het mengsel in de vorm en bak 50 minuten in het midden van de oven. Haal daarna voorzichtig de rand van de springvorm los en bak nog 10 minuten door.
  8. Afkoelen: laat de taart volledig afkoelen (ook al is dat moeilijk!).

Tip!

Serveer deze pompoentaart met een royale dot slagroom en een snufje kaneel bovenop. Perfect bij een kop thee, een dekentje en een herfstige playlist op de achtergrond.

Pompoenboerderij Uden
Pompoenboerderij Uden
Pompoenboerderij Uden

Denk je nu: 'wat leuk, dit wil ik ook zien én pompoenen kopen', dan kun je in het oogstseizoen terecht bij

Pompoenen Timmers

Wilsfoort 6

5406 XL Uden

0413 - 266 592

www.wilsfoort.nl
www.pompoenentimmers.nl (alleen in het seizoen online)

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place