Rathaus Stolberg

Is Stolberg een verborgen parel in de Südharz?

Stiekem stond Tsjechië al eerder in de planning maar iets met een wereldwijde pandemie had al 2 jaar roet in het eten gegooid. Deze zomer werd het plan dan toch echt definitief en zou ik Pascal opzoeken op zijn zweefvliegkamp in Roudnice nab Ladem, Tsjechië.

Omdat vakantie begint wanneer je de voordeur dicht trekt, werd er een tussenstop halverwege geboekt: 3 nachten in hotel ‘Weißes Roß’ in Stolberg im Harz.

De route

Route: Uden - Stolberg

Vooraf werd, uiteraard, de route gecheckt en Google Maps gaf voor de kortste route qua tijd en kilometers het volgende aan: 460 kilometer met op dat moment een kleine 5 uur reistijd. Zonder pauzes. Zonder files. Ook de navigatie in de auto kwam hier aardig mee overeen. Helaas bleek de praktijk toch iets anders in petto te hebben.

Wanneer je verder inzoomt op de route, kom je al heel snel tot de ontdekking dat er veel, heel veel wegwerkzaamheden zijn. Met de daarbij behorende verkeershinder. Ook op maandag, in de vakantie en ná de ochtendspits. Tel daarbij op dat mijn navigatie geen rekening hield met de regionale wegafsluitingen c.q. -omleidingen. Hierdoor werd ik keurig naar Nordhausen gestuurd om daarna met een grote omweg via Berga in Stolberg te arriveren. Zo’n 7 uur na het vertrek.

Aankomst in Stolberg

De autorit was al snel op de achtergrond verdwenen toen de bebouwde kom van Stoberg in zicht kwam: een autoluw centrum, smalle straatjes met kinderkopjes maar vooral de prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen uit de late gotische tijd en uit de renaissance maken heel veel indruk. Zoveel dat ik bijna op slag verliefd werd op dit stadje met zo’n 1300 inwoners.

Het hotel, met een eigen parkeerplaats, was zo gevonden en de gastvrouw gaf een warm welkom. In een apart artikel vertel ik je meer over het hotel ;)

De verzengende hitte – het was 37 graden, lang leve de airco - werd vrij snel na aankomst afgestraft met forse onweersbuien, maar dat mocht de pret niet drukken. Een paraplu bood voldoende bescherming en daarna kon er op een overdekt terras voor de inwendige mens worden gezorgd.

Wat maakt Stolberg zo uniek?

Google is hierin mijn vriend en het eerste wat ik tegen kom is, hoe kan het ook anders, Wikipedia. Het enige dat me op deze pagina écht opvalt, is de naam Juliana van Stolberg én zij is de moeder van Willem van Oranje.

Soms zou ik willen dat ik vroeger beter had opgelet met geschiedenis, ligt hier nu de basis van ons koningshuis?

Ontstaan & stadsrechten

Stolberg is als een mijnwerkersnederzetting ontstaan ergens in de 10de of 11de eeuw. Tot aan de 17de eeuw werd er ijzer, koper, zilver, tin en goud gedolven. De stad werd voor het eerst in 1210 in een oorkonde genoemd en kreeg in 1300 stadsrechten. Sinds 1946 is Stolberg een officieel erkend kuuroord. In het stadje staan een kleine 400 gerestaureerde vakwerkhuizen, die uit vier verschillende eeuwen stammen. Vakwerkhuizen uit de late gotiek wisselen af met huizen uit de renaissance waardoor Stolberg een zogenoemde ‘Historische Europastad’ (1993) is. Verder zul je hier geen straatnaambordjes aantreffen.

Tijdens het schrijven van dit artikel stuit ik op de Duitse Vakwerkroute, waarvan Stolberg ook een onderdeel is. Dit is iets wat ik nog in gedachten houd voor later ;)

Kijk maar even mee naar de eerste, onvergetelijke indruk:

 

 

Bronnen:

 

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place