Špindlerův Mlýn en omgeving

Špindlerův Mlýn en omgeving

De temperatuur loopt hier op 700 meter ‘s avonds hard terug. Na een koude nacht, een lekker ontbijt en een kleine lunch ben ik er klaar voor om op pad te gaan. Ik dacht op internet gelezen te hebben dat je met de auto vrij dicht bij de bron van de Elbe kon komen. Het basecamp ligt strak tegen de Elbe aan, dus ik stuurde de auto linksaf de bergen in.

Lang verhaal kort: het liep toch net even anders.

Google Maps

Tegenwoordig is er geen grotere vriend dan Google Maps als je ergens heen wilt (en ik de navigatie in mijn auto net niet up to date heb). Nu ik toch in de buurt was, wilde ik toch echt ergens heen, namelijk de bron van de Elbe. Grote vriend, dat zei ik al hè, en ik checkte de route die ik zou gaan rijden. Dit is duidelijk, toch?

kaart: Spindleruv Mlyn naar pramen Labe

Maar goed, onderweg waar ik dacht dat ik af moest slaan richting ‘pramen Labe’ stond een groot bord. Je weet wel, zo’n verbodsbord dat in Nederland aangeeft dat auto’s en motoren verboden zijn. Ik ga er van uit dat dit in Tsjechië exact hetzelfde betekent, maar voor de zekerheid laat ik Google Translate even los op het bord eronder. Zonder succes en ik rijd verder ;)

SpindlerUv MlYn en omgeving SpindlerUv MlYn en omgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Via een prachtige route kom ik uiteindelijk bij Hotel Spindlerova Bouda en hier stopt de verharde weg. Hotel Spindlerova Bouda ligt net wat hoger dan Resort Sv. František - Hotel Erlebachova Bouda. Een blik op Google Maps leert mij dat de weg echt dood loopt en ik tegen de Poolse grens aan zit.

Even twijfel ik. Zal ik mijn oorspronkelijke plan laten voor wat het is en hier de auto – betaald – parkeren of ga ik toch richting de Elbe? Ik kies voor het laatste.

Krkonošský národní park (nationaal park Krkonoše)

De weg die ik met de auto niet in mag, daar kun je natuurlijk ook wandelen :)

Ik parkeer de auto en zet de eerste stapjes in het Krkonošský národní park. De weg is serieus één auto breed en vrij steil maar verder goed begaanbaar. Uiteraard laat ik me door alles afleiden en wil ik veel te veel fotograferen.

Het Reuzengebergte ligt op de grens tussen Polen en Tsjechië, is ongeveer 40 kilometer lang en meer dan 20 kilometer breed en ligt op een hoogte van 528 tot 1603 meter boven zeespiegel. Hiermee is het Reuzengebergte het kleinste hooggebergte van Europa. Nationaal park Krkonoše is, samen met het nationaal park Karkonosze in Polen, onderdeel van het Reuzengebergte en is in 1993 door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka (sneeuwkop), is 1603 meter hoog en ligt in het Reuzengebergte.

Het 36.300 hectare grote park is verdeeld in 3 ‘echte’ zones en een overgangszone:

Zone

Hectare

Inwoners

1

4400

300

2

4000

300

3

27.900

5000

overgangs

18.400

21.500

Elke zone heeft eigen regels en instandhoudingsmaatregelen.
Meer over het park Krkonoše kun je hier lezen: www.krnap.cz/en.

 

wandelroute Pramen Labe

Donkere wolken waaruit af en toe een spat regen viel, wisselde af met zonnige perioden. Medvědí Bouda is de tweede berghut op de wandelroute. In mijn beleving kun je in een berghut slapen en eten máár als voorbijganger ook wat drinken. Dat bleek niet het geval, Medvědí bouda was – helaas – gesloten.

Dit was ook het punt waar ik me verder wilde beramen op mijn route. Na ruim een uur zat ik op een derde. Wel behoorlijk stijgend maar dan nog. Ik besloot om te draaien en later vandaag verder Špindlerův Mlýn te ontdekken.

Wat er sowieso nog op mijn to do-lijstje stond: een wandelkaart kopen …

1 PK

Onderweg naar boven én naar beneden ben ik wel door auto’s gepasseerd. Toch was ik blij dat ik hier niet een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid heb vertoond ;)

Halverwege de terugweg was ik nog getuige van een bijzonder tafereel. Een grote 4WD met aanhanger stond op een uitsparing langs de weg geparkeerd en ik hoorde mensen met een kettingzaag. Even later zag ik een groot paard dat een boomstam verplaatste door het bos, richting de weg. Het beestje had het zwaar en reageerde nogal onwillig. Dit was met recht 1 PK.

Špindlerův Mlýn

Vanaf het basecamp naar het stadje was een kleine 20 minuten wandelen langs de Elbe, die ten noorwesten ontspringt. Wat ik al eerder schreef, Špindlerův Mlýn - kortweg Spindl - is een hotspot in het winterseizoen en wordt de 'parel van het Reuzengebergte' genoemd. In de zomer is dit een prachtige plek om te wandelen en te fietsen. Nu valt de drukte écht mee en kun je een rosétje drinken aan de waterkant met uitzicht op de Elbe.

De geschiedenis van Špindlerův Mlýn begint al in de 16de eeuw met goudzoekers en mijnbouwers die ijzererts dolven in dit gebied. In de 18de eeuw vestigde molenaar Špindler zich bij de rivier de Labe (Elbe) en kreeg het dorpje zijn naam: Špindlerův Mlýn (Špindler's molen).

Aan het einde van de 18de eeuw kwam er langzaam toerisme op gang door de afwisselende natuur en de gezonde lucht.

Špindlerův Mlýn was tot 1945 een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitstalige bevolking verdreven op grond van de Beneš-decreten.

Tegenwoordig is Špindlerův Mlýn één van de belangrijkste Tsjechische wintersportgebieden met 25 kilometer aan pistes, 85 kilometer langlaufloipes en 5 skiliften. Voor de sneeuwzekerheid zijn er sneeuwkanonnen aanwezig in het gebied. De witte brug (1911) in het centrum wordt gezien als het symbool van Špindlerův Mlýn.

Meer (toeristische) informatie kun je hier vinden: wwww.bohemia.nl/spindleruv-mlyn.

 

* Het Savoy heeft hier een prachtig hotel, zie de op 2 na laatste foto. In februari/maart wordt er dan voor een tweepersoons kamer tussen de € 800 en € 900 per nacht gevraagd ...

Wil je in Špindlerův Mlýn goedkoper overnachten?
Dat kan maar is wel seizoen- én locatie afhankelijk. Kijk maar eens op Booking.com voor meer accommodaties: www.booking.com/city/cz/spindleruv-mlyn.

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place