Roudnice nab Ladem & Hora Říp

Bedevaartsoord Hora Říp

Nog maar net bekomen van mijn eerste zweefvliegvlucht, zegt Pascal tijdens de (late) lunch: ‘Zullen we naar Hora Říp gaan?

Ik kende de verhalen over Hora Říp van voorgaande jaren en had deze heuvel vanuit het zweefvliegtuig al gezien. Lang verhaal kort: een uitdaging. Voor mij in ieder geval …

Pascal is een fervent mountainbiker, zowel in Nederland als ook in het buitenland. Deze heuvel, Hora Říp, is al verschillende keren bedwongen. Door hem en zijn maatje. Naar de top met de fiets in de hand en over een smal rotspad denderend naar beneden. Zoiets.
Maar dat gaan wij dus niet doen hè ;)

Bijna aan de voet van de heuvel, in het dorpje Krabčice, parkeren we de auto en gaan op stap. Vooraf heb ik Pascal nog gewaarschuwd: iets met tempo, conditie en lengte van de benen. Die eerste kilometer, dat ging best goed. Een mooi laantje, links en rechts van de weg oude bomen, een mooi uitzicht en de weg vertoonde een lichte stijging. So far, so good want ik kon het allemaal nog (net) bijbenen.

De laatste fietsster die ons voorbij gereden was, zagen we een eind verderop zigzaggen over de weg. Van links naar rechts en weer terug. De rechte lijn naar boven was vanaf daar niet meer voor iedereen te fietsen. Maar dit was nog niet eens de echte heuvel ...

De échte 'beklimming'

De lichte stijging verandert spontaan wanneer je het kleine 'restaurant' passeert en echt aan de voet van de heuvel staat. Het asfalt gaat over in een pad met steentjes. Plus dat de weg bizar snel stijgt. Hier fietst niemand meer en ik krijg het toch een stuk zwaarder. Wanneer ik naar Pascal kijk, huppelt hij bijna met zijn lange benen naar boven en zegt dat dit een eitje is in vergelijking met een mountainbike naar boven duwen. Ik denk: 'ja ja ...'.

Goed, ondertussen ligt onze snelheid zover uit elkaar dat Pascal steeds vaker een pauze heeft waarin ik hijgend en puffend maar vooral langzaam weer bij hem kom. Uiteindelijk gooi ik het er met frisse tegenzin toch uit: 'Ga jij maar op jouw tempo door, we zien elkaar boven wel weer'. Serieus, dit was bijna niet te doen. Bij elke stap dacht ik steeds een beetje meer dood te gaan. Het ergste - in mijn ogen - was nog wel dat mensen (jonger én ouder, zelfs kinderen) mij inhaalden. Gelukkig hadden zíj het ook zwaar ;)

Romaanse St. George kapel

Op de top worden we wél beloond met een prachtig uitzicht én de romaanse St. George's kapel. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik hier ook naar binnen. Mijn euro's waren nog geen kronen en mijn bankpas zat niet in mijn rugzak. Een behulpzame dame (mét klein kind) heeft mijn entreeticket in kronen betaald en wilde er geen euro's voor terug. Zo kan het dus ook.

De ruimte in de kapel die je kunt bezoeken is erg klein. In deze ruimte werd ook nog een videopresentatie vertoond die maar heel kort mijn aandacht vast kon houden. Ik ben binnen geweest, maar vond het niet echt de moeite waard.

De afdaling

Voordat we daadwerkelijk aan de afdaling begonnen, heb ik een blik geworpen op het mountainbike-pad. Dat zag er goed uit, voor de liefhebber: stenen hobbels en steil. Wat wil je nog meer?

Onnodig om te zeggen dat dit niet mijn pad was. Mijn keuze was via de veilige, bekende weg weer terug te keren naar de auto. En laat dat nu gewoon heel snel en gemakkelijk zijn gegaan :)

Wat je nog meer wilt weten over Hora Říp

De beroemdste en meest gedenkwaardige berg van Tsjechië is de 456 meter hoge Hora Říp, een symbool van de Tsjechische natie met op de top een romaanse kapel, een zogenaamde rotunda gewijd aan aan de patroonheilige van de Přemyslids, St. George en de patroonheilige van de Tsjechische landen, St. Vojtěch. Hora Říp ligt aan de linkerzijde van de Elbe, ongeveer 5 kilometer zuidelijk van de stad Roudnice nad Labem. Vroeger was de berg een katholiek bedevaartsoord, tegenwoordig is het een nationaal bedevaartsoord.

De legende

Elk land kent eigen legendes. Denk in ons land bijvoorbeeld aan ‘De Vliegende Hollander’.

Volgens de traditionele Tsjechische legende was Hora Říp de plaats waar de eerste Tsjechen, geleid door voorvader Čech, zich vestigden. Voorvader Čech heeft Hora Říp beklommen om te kijken of het omringende land een goede plek vormde voor zijn stam. Na een lange reis vertelde hij zijn mensen op deze berg dat dit het land was waar ze tijdens hun reizen naar op zoek waren geweest, aangezien het vruchtbaar, veilig en welvarend was.
Het nieuwe thuisland werd Čechy (Tsjechisch land) genoemd als dankbetuiging aan hun leider, voorvader Čech.

Toch is het onduidelijk wanneer deze legende is ontstaan. Er wordt gesproken over de 6e of 7e eeuw na Christus. Uit het begin van de 12e eeuw stammen de eerste geschreven verhalen.

De berg en de kapel op de top behoren tot de Tsjechische nationale culturele monumenten.

Hoe dan ook, de legende leeft nog steeds en elke Tsjech ‘moet’ volgens de traditie tenminste één keer Hora Říp hebben beklommen tijdens zijn of haar leven: "Co Mohamedu Mekka, voor Čechu Říp".

Bronnen:
https://www.visitczechrepublic.com/nl-NL/
https://en.wikipedia.org/

 

 

 

Bijzonder overnachten

Hoewel mijn tentje, tussen de muizen, op Kamp Aeroklub Roudnice stond, is dit niet per se mijn idee van bijzonder overnachten. Sterker nog, als gewone toerist heb je daar simpelweg niets te zoeken.

Mijn zoekopdracht op booking.com leverde – in mijn ogen – twee pareltjes op:

RIP by Říp

RIP by Říp

© foto: booking.com

RIP by Říp ligt in Krabčice en biedt een terras, gratis WiFi en uitzicht op de bergen. De accommodatie ligt op 47 km van de dierentuin van Praag en biedt een tuin en gratis privéparkeergelegenheid.

Handdoeken en beddengoed worden verstrekt.

De O2 Arena van Praag ligt op 48 km van de lodge. De dichtstbijzijnde luchthaven is Vaclav Havel Praag, op 56 km van RIP by Říp.

Boeken kan via www.booking.com/hotel/cz/rip-by-rip.nl.html

Zouw Hausboat

Zouw Hausboat

© foto: booking.com

Zouw Hausboat ligt in Roudnice nad Labem, op 48 km van de dierentuin van Praag en op 50 km van de O2 Arena Praag, in een gebied waar je kunt fietsen. De boot heeft een terras en ligt in een gebied waar je diverse activiteiten kunt ondernemen, zoals wandelen, vissen en snorkelen.

Deze boot is voorzien van 1 slaapkamer, een keuken met een koelkast en een oven, een flatscreen-tv, een zithoek en 1 badkamer met een douche. Handdoeken en beddengoed worden verstrekt.

Bij de boot zijn fietsen te huur.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Vaclav Havel Praag, op 57 km van Zouw Hausboat.

Boeken kan via www.booking.com/hotel/cz/zouw-hausboat.nl.html

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place